En ny togverden i nord

SJ vil sette en ny standard for kundeopplevelse om bord på tog i Norge. Det var budskapet fra styreleder Berit Kjøll da hun fredag signerte en avtale om å trafikkere banene i nord.

OYG_9795SJSigneringGrue b571.jpg

SJs styreleder Berit Kjøll ( i midten) og jernbanedirektør Kirsti Slotsvik har tro på et kundeløft for togreisende i nord. Thomas Silbersky varsler at SJ vil satse langsiktig i Norge. Foto: Øystein Grue.

NORD. Det er merkenavnet for togene som fra juni 2020 skal gå på en tredjedel av det norske jernbanenettet: Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen og Meråkerbanen.


Under signeringen i Oslo fredag betegnet jernbanedirektør Kirsti Slotsvik begivenheten som et første skritt mot en ny verden for alle som reiser med tog i nord. Hun mener resultatet togkonkurransen i nord vil sikre et bedre og mer bærekraftig tilbud, også fordi nivået på det statlige vederlaget blir mye lavere enn i dag.

Berit Kjøll, som er kjent for å bygge opp merkevaren til Flytoget, synes det er spennende å ha et solid selskap som svenske SJ i ryggen og har tro på at de vil «levere knallbra i Norge på togreiser.»

Thomas Silbersky, som leder selskapets internasjonale satsing, kvitterte med å love at SJ nå satser langsiktig i Norge. Han kunne fortelle at NORD vil videreutvikle både regiontog og fjerntog og ikke minst forbedre nattogkonseptet.

– Kundene er ulike, og kundene er ulike i seg selv – avhengig av om de skal reise på jobb eller eksempelvis på ferie sammen med familien. Disse ulike behovene ønsker vi å ta hensyn til å utforme nye økonomi- og det vi kaller Premium-klasser, fortalte Silbersky, som betegnet SJ som Europas mest effektive og digitale transportselskap.

–  Vi vet ikke hvordan framtida ser ut. Ikke minst derfor satser vi mye på innovasjon og vil samarbeide mest mulig bredt med andre aktører, signaliserte SJ-sjefen.

Etter 30 års erfaring med konkurranse føler SJ seg trygge på å kunne lykkes i Norge.

– Har man fornøyde kunder og medarbeidere er, har man en framgangsrik virksomhet, sa Silbersky, som gratulerte Jernbanedirektoratet med «en ekstremt godt gjennomført prosess.»