SJ har tatt over sju togruter

Fra og med 8.juni er SJ i gang som operatør på sju norske togruter under merkenavnet Nord. Sentrum for SJs norske togdrift er i Trondheim og der var det også åpningsmarkering på den første dagen. -Det er med stor ydmykhet vi nå tar over noen av verdens vakreste togstrekninger, sa SJ-sjef Thomas Silbersky.

Trondheims ordfører Rita Ottervik klipper snoren som markerer SJs trafikkstart i Nord sammen med SJ-direktør Thomas Silbersky. (Foto: Njål Svingheim)

SJ kunne vise fram et togsett av type 93 i merkevaren Nord sine farger på Trondheim Sentralstasjon under åpningshøydeligheten mandag 8.juni. Det meste blir likevel som før på de sju strekningene inntil videre. -Vi har planer om å øke tilbudet etter hvert og samtlige tog skal få ny profil, sier SJ-direktøren. Det finnes både planer og opsjoner for økning i togtrafikken, men først må verden normaliseres. -Det kommer en dag når vi igjen ser fulle tog, og vi skal utvikle togtilbudet i hele vårt store område de kommende ti årene, sa Silbersky. Vi skal blant annet styrke de gjennomgående forbindelsene. Etter hvert er det aktuelt med direkte tog Oslo – Bodø, og vi vil også se på om vi kan få til direkte tog Trondheim – Stockholm, sier han.

Gledelig elektrifisering
For få dager siden kom nyheten om at Jernbanedirektoratet har signert avtalen med Bane NOR som gir klarsignal for elektrifisering av Meråkerbanen og Trønderbanen fram til Stjørdal. -Dette er svært viktig for oss og det gleder oss veldig, sier Thomas Silbersky, -men jeg tror det nesten ikke helt før jeg ser det, legger han til. Planene har versert lenge og skuffelsene har vært mange. -Det er verdens vakreste jernbanestrekninger, men vi trenger også utvikling, ikke minst i form av flere kryssingsspor.

Silbersky fikk følge av Trondheims-ordfører Rita Ottervik som også tok til orde for en sterkere utvikling av jernbanen i Trøndelag og nordover. -Ikke minst med tanke på miljø og bærekraft må vi satse videre på jernbanen, sa Ottervik. Den var viktig da Dovrebanen åpnet i 1921, den er viktig i 2020 og den blir enda viktigere i framtida sa hun, før hun sammen med Silbersky foretok den offisielle snorklippingen ved togsettet.

SJ driver nå disse sju togstrekningene i Norge under merkenavnet Nord:

  • Dovrebanen Oslo – Trondheim
  • Raumabanen
  • Rørosbanen
  • Trønderbanen (lokaltrafikk i Trøndelag)
  • Meråkerbanen
  • Nordlandsbanen
  • Saltenpendelen (lokaltrafikk Bodø – Fauske – Rognan)

SJ kunne vise fram et type 93-sett i Nord sine farger. (Foto: Njål Svingheim)

SJ-personale i nye uniformer: Konduktør Kimberly Sagen og lokfører Stig Inge Gulaker. (Foto: Njål Svingheim)