Nye flytog satt i drift

Espen Narum har vært med på å kjøre det nye flytoget i nærmere 280 kilometer i timen. Han satt bak spakene da den første kommersielle avgangen ble markert fra Oslo S.

 

Espen Narum var stolt over å avslutte fem års utviklingsarbeid med å kjøre det nye toget mellom Oslo S og Gardermoen. (Foto: Tore Holtet)

Velkommen til det det Narum betegner som Norges mest delikate tog. Det nye flytoget (type 78) er bredere, høyere og mer luksuriøst enn det som ble satt i drift da Gardermoen ble åpnet som hovedflyplass i 1998. Da som nå var Espen Narum testfører, men han legger ikke skjul på at det er gjort en langt større forberedelse denne gangen. Hele prosessen har tatt i alt fem år. Toppfarten ble satt i Tyskland, og under en testing i Norge kjørte Narum i 245 km/t, noe som er det forteste som er blitt kjørt med tog i Norge.

Romsligere med flere soner- Det eneste som er raskere enn dette toget er trolig Wi-Fi-en om bord, sa administrerende direktør Philipp Engedal da det første av i alt åtte nye togsett ble tatt i bruk torsdag 3. juni.

 – Selv om reisen er kort, skal kundene ha en behagelig reiseopplevelse. Og det vil de kunne merke på mange måter, forsikret han og trakk blant annet fram at det er romsligere med bredere seter og mer bagasjeplass. Her er også flere soner; stillesone, minglesone og normal sittesone.

Lysere tider
Næringsminister Iselin Nybø, som representerte eieren, minnet om at Flytoget har etablert seg som en sterk merkevare og utviklet tjenester som selskapets kunder setter stor pris på. Hun la ikke skjul på at koronaen har lagt en mørk sky over Flytoget, men statsråden har god tro på at selskapet vil gå lysere tider i møte: - Med de nye togsettene vil Flytoget kunne tilrettelegge for en fortsatt bærekraftig og enkel kundereise, og jeg håper denne investeringen vil bidra til at Flytoget også i framtida blir en toneangivende aktør i norsk jernbane.

Har inspirert mange
Samferdselsminister Knut Arild Hareide minnet om at Flytoget har bidratt til å bringe kollektivtrafikken ut til et bredere publikum: - Vi har lært av kollektivtransport kan være topp service, topp komfort og den absolutt beste måten å reise på.
- Flytoget har gått foran og inspirert mange, og Flytoget har bidratt til at folk ønsker seg mer jernbane med raske tog, mange avganger og høy kvalitet. De nye flytogene ser vanvittig bra ut!

Høyhastighetstog
- Det nye toget er blitt veldig godt mottatt og kommer til å bli en helt ny opplevelse for Flytogets passasjerer, forsikrer Espen Narum og utdyper: - Det er så flott innvendig! Setene. Fargen. Utsikten. Romfølelsen … Egentlig er dette et spansk høyhastighetstog som er bygd om for å tilpasses norske forhold.
- Hvordan opplever du å kjøre dette toget i forhold til det gamle?
- Det har en mer duvende gange, kjennes sterkere og har en bedre akselerasjon. Og endelig får mine kolleger et førerbord foran seg, hvor de kan sette fra seg kaffekoppen!

Håper på en boost
Espen Narum begynte som lokføreraspirant i NSB i 1975 og har 46 yrkesaktive år på norsk jernbane. Siden januar 1998 har Flytoget vært hans arbeidsplass.
- Det å komme fra NSB til Flytoget var som å komme over i en annen verden. For en entusiasme, og for et samhold! Og jeg har lært vanvittig mye. Etter å ha begynt som testfører har jeg hatt mange forskjellige posisjoner i selskapet, og mange av mine kolleger ser jeg på som gode venner.
Han håper og tror at norsk jernbane vil få en boost med de togsettene.

Nye flytog

  • Åtte nye togsett fra den spanske produsenten CAF
  • 102 meter langt med fire vogner i hvert sett
  • 4,4 meter høyt og 3,3 meter bredt
  • 236 seter og universelt utformet
  • Veier 236 tonn

Næringsminister Iselin Nybø og samferdselsminister Knut Arild Hareide fant seg godt til rette i de nye, brede setene. (Alle foto: Tore Holtet) 

Administrerende direktør Philipp Engedal var storfornøyd med oppmøtet foran den første kommersielle avgangen med det nye toget.

Det nye flytoget er langt romsligere enn de som har gått på norske skinner siden 1998.