Reisetips & inspirasjon

Europas vakreste togreise er i Norge

Raumabanen: Da de reisendes bibel Lonely Planet for noen år siden kåret Europas vakreste togreise, gikk Raumabanen helt til topps foran den langt mer trafikkerte turistmagneten Flåmsbana.

«Nyt den sensasjonelle utsikten over høye tinder, taggete fjellvegger og forblåste fjellvidder, mens toget følger elva Rauma. Du passerer både Europas høyeste loddrette fjellvegg, Trollveggen, og den vakre Kylling bru»het det i den begeistrete begrunnelsen.

Men den rangeringen fester turisten Stina Wendt fra Skåne minimal lit til.

– Sikkert fint, men det er garantert ikke vakrere enn Sverige, sier pensjonisten da hun sammen med sønnen Bo Anders Wendt setter seg på toget på Dombås for å fraktes de 114 kilometerne til Åndalsnes.

Han er språkviter ved Universitetet i Lund, og gleder seg langt mer enn moren til turen. 

Passasjerer på raumabanen b750xh800.jpg

– Det skal visst være spektakulært, og Norge er det vakreste landet i Norden, sier han, og bretter en velbrukt utgave av Norges Veiatlas ut på fanget. Men han blir kjapt så oppslukt av postkortutsikten gjennom panoramavinduet at han helt glemmer å konsultere kartet.

– Sverige er nå uansett best, sier moren tilsynelatende uberørt, før konduktør Liv Storli kommer forbi og spør om de har lyst til at hun skal sette på autoguidingen som brukes i de langt travlere sommermånedene.

GLEDE: – Jeg blir glad hver eneste gang jeg får en tur med Raumabanen, sier konduktør Liv Storli, her på Bjorli stasjon.
GLEDE: – Jeg blir glad hver eneste gang jeg får en tur med Raumabanen, sier konduktør Liv Storli, her på Bjorli stasjon.

Skog. Det har de, og den skal vise seg å være nyttig. For til tross for at Bane NOR etter beste evne rydder unna viltvoksende skog, sperres innimellom utsikten mot den smaragdgrønne Raumaelven og de omkringliggende fjellene av trærne som står tett langs linja.

Raumabanen har Norges mest fornøyde reisende. Men alle trærne er det flere som akker seg over.

«Fantastisk togtur. Men kunne vært aldeles perfekt med færre trær langs banen. Ufattelig at en så flott trasé ødelegges av gjengroing»klager en representativ innsender på nettstedet TripAdvisor.

Men vi ser mer enn nok til at selv mor Stina langsomt kommer på gli. Når det bærer skarpt nedover i Romsdalen etter Bjorli, og vi passerer Stavem vendetunnel, Kylling bru og flotte fossefall, mens hun skuer mot Trollveggen og andre stupbratte fjell (hvorav Mannen, som heldigvis fortsatt holder seg i ro), og sønnen utbryter gjentatte «makeløst!», er hun ikke lenger like fast bestemt på at Sveriges natur trumfer den norske.

– Dette var virkelig helt fantastisk. En sann lise for sjelen, sier hun idet vi ankommer Åndalsnes drøyt halvannen time etter avgang fra Dombås.

Bedre enn Sverige?

– Hm, svarer hun og tar en tenkepause, før hun halvveis kapitulerer:

Uavgjort.


Relaterte artikler

Det er befriende å slippe maset med innsjekking
Reisetips & inspirasjon

Det er befriende å slippe maset med innsjekking

Togtilbodet blir auka betydeleg på mange strekningar
Reisetips & inspirasjon

Togtilbodet blir auka betydeleg på mange strekningar

Nye liggestoler på alle fjerntogstrekningene
Enklere reise

Nye liggestoler på alle fjerntogstrekningene