Jernbanedirektoratet Nyheter Bedre tilgjengelighet på nye fjerntog

Bedre tilgjengelighet på nye fjerntog

Norske tog og togprodusenten Stadler har kommet fram til løsninger som gir bedre tilgjengelighet for passasjerer som bruker rullestol. Etter planen vil de første togene bli tatt i bruk på Bergensbanen sommeren 2027.

Norske tog har bestilt 17 nye fjerntog som skal erstattet togene som i dag kjører mellom Oslo og Bergen, Stavanger og Trondheim, samt Trondheim og Bodø. På oppdrag fra Samferdselsdepartementet har Jernbanedirektoratet og Norske tog utredet løsninger for å oppnå bedre universell utforming på de nye togene.

– Vi har hatt en god dialog med Norsk Handikapforbund og Funksjonshemmedes Fellesforbund, og jeg er glad for at vi har kommet fram til løsninger som gjør de nye fjerntogene enda bedre tilrettelagt for rullestobrukere, sier avdelingsdirektør Erik Lund.

I de nye togene vil rullestolbrukerere få tilgang til en større del av toget og vil kunne bevege seg fritt mellom familievognen og vognen som inneholder blant annet bistro. Løsningen gir flere rullestolheiser og ett ekstra handikaptoalett.

– Vi har dessverre ikke klart å innfri alle kravene fra forbundene, men vi skal sammen med Norske tog jobbe videre med å se på om det er ytterligere løsninger som kan gi bedre tilgjengelighet på togene, sier Lund.

Les også pressemelding på regjeringen.no. 

Arna stasjonFoto: Øystein Grue
Etter planen vil de første togene bli tatt i bruk på Bergensbanen sommeren 2027.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.