Bli kjent med noen av våre ansatte

I Jernbanedirektoratet jobber det mange flinke fagpersoner innen ulike fagområder. Hyggelige kolleger, godt arbeidsmiljø og en meningsfull jobb trekkes fram som grunner til at ansatte hos oss trives på jobb. Bli kjent med noen av våre ansatte!

Thea Hummel Gabrielsen

Thea Hummel Gabrielsen

Alder: 32 år
Utdanning: Samfunnsøkonom ved NTNU i Trondheim
Startet i direktoratet: 2024
Avdeling: Persontrafikkseksjonen i avdelingen for kjøp og avtalestyring

Hvordan ser en arbeidsdag ut for deg?

– Dagene er varierte, men en stor del av jobben min går ut på å jobbe med oppgaver knyttet til statsbudsjettet. Dette innebærer å utarbeide ulike budsjettinnspill som skal behandles videre av regjeringen, samt svare på spørsmål fra Samferdselsdepartementet. I tillegg er jeg med i prosjektgruppa for nye trafikkavtaler, som innebærer en del forberedelser til kommende forhandlinger med ny togoperatør. Som ny innenfor jernbanesektoren, er dette utrolig spennende arbeid! Både arbeidet med statsbudsjett og nye trafikkavtaler gir innblikk i hvor mye arbeid som faktisk ligger bak en trafikkavtale, og jeg har fått en større forståelse for kompleksiteten i sektoren.

Hva gjør at du trives i direktoratet?

– Først og fremst er det utrolig mange hyggelig, og ikke minst flinke folk som jobber i Jernbanedirektoratet. Det er ryddige prosesser, og et godt samarbeidsklima. Det er lav terskel for å stille spørsmål, og jeg føler at de som jobber her ønsker å bidra med sin kunnskap og erfaring. Dette er veldig nyttig, særlig som ny innenfor jernbanesektoren. Og så har vi jo veldig fin utsikt fra 21. etg. i Posthuset da!

Hva var det som fikk deg til å søke jobb hos oss?

– Jernbanedirektoratet har egentlig appellert til meg siden jeg var student, siden arbeidet direktoratet gjør har så stor påvirkning på samfunnet og transportsektoren. Hos Jernbanedirektoratet føler jeg at jeg får brukt utdanningen min som samfunnsøkonom, samtidig som jeg får brukt min erfaring og kompetanse innenfor offentlig forvaltning, konkurransepolitikk og statsbudsjettarbeid – alt i samme stilling. 

Rolf Mæhle

Rolf Mæhle

Alder: 62 år
Utdanning: Siviløkonom fra NHH
Startet i direktoratet: 2019
Avdeling: Styringsseksjonen i staben for virksomhetsstyring

Hvordan ser en arbeidsdag ut for deg?

– Jeg jobber i styringsseksjonen, og har ansvar for å håndtere løpende henvendelser fra Samferdselsdepartementet – samt tertial- og årsrapportering. En fin blanding av kortsiktige og langsiktige arbeidsoppgaver, der jeg også må håndtere mange forskjellige problemstillinger. For eksempel: Den ene dagen gods på bane, den neste universell utforming av jernbanen.

Hva gjør at du trives i direktoratet?

– For det første fordi det er meningsfylt å jobbe med noe som betyr mye for samfunnet, miljøet og mange enkeltpersoner. For det andre at vi i direktoratet påvirker hvordan pengene som politikerne setter av til jernbane skal brukes. For det tredje fordi jeg omgås svært dyktige og hyggelige kolleger i direktoratet – og departementet.

Hva var det som fikk deg til å søke jobb hos oss?

– Foruten å kunne jobbe i en sektor som er en del av løsningen på fremtidens klimautfordringer, var en viktig drivkraft for min del å jobbe i skjæringspunktet mellom fag og politikk.

Pooja Goel

Pooja Goel

Alder: 45 år
Utdanning: Mastergrad i økonomi
Startet i direktoratet: 2020
Avdeling: Seksjonen for bærekraft og sikkerhet i avdelingen for kunnskapsgrunnlag, innsikt og bærekraft

Hvordan ser en arbeidsdag ut for deg?

– Som seniorrådgiver i seksjon for klima- og miljø i Jernbanedirektoratet har jeg en variert og dynamisk arbeidsdag. Jeg jobber hovedsakelig med klimagassberegninger, energieffektivitet og rapporteringer, hvor jeg analyserer ulike scenarioer og tiltak som bidrar til å redusere jernbanens klimapåvirkning. En typisk dag kan også inkludere å svare på høringer, gjennomføre prosjekter, og bidra til konseptvalgutredninger (KVUer).

– Jeg leder den tverretatlige faste klima- og miljøgruppa for Nasjonal transportplan (NTP). Gjennom denne gruppa samarbeider vi på tvers av transportetatene for et felles faglig beslutningsgrunnlag i NTP-arbeidet, i tillegg til å bidra til å utvikle/videreutvikle omforente metode- og analyseverktøy, og kunnskapsgrunnlag, for transportsektoren. Arbeidsdagen min består av både strategisk planlegging og praktisk gjennomføring.

Hva gjør at du trives i direktoratet?

– For det første setter jeg stor pris på den meningsfulle jobben vi gjør for å redusere klimagassutslipp og fremme bærekraftige løsninger innen jernbanesektoren. Det gir meg en følelse av å bidra til noe større og viktig for samfunnet. I tillegg har jeg fantastiske kolleger som er både dyktige og engasjerte. Vi har et godt arbeidsmiljø hvor samarbeid og deling av kunnskap står i fokus. Dette gjør at jeg føler meg støttet og inspirert i mitt daglige arbeid. Jeg verdsetter også de varierte arbeidsoppgavene og muligheten til å jobbe med spennende prosjekter og utfordringer. Det gir meg muligheten til å utvikle meg faglig og personlig, og jeg lærer stadig noe nytt.

– En annen viktig faktor er Jernbanedirektoratets sterke fokus på mangfold og integrering. Vi jobber aktivt for å skape en inkluderende arbeidsplass hvor alle ansatte føler seg verdsatt og respektert, uavhengig av bakgrunn. Dette mangfoldet beriker arbeidsmiljøet og bidrar til innovative løsninger og perspektiver.

Hva var det som fikk deg til å søke jobb hos oss?

– Først og fremst var det muligheten til å jobbe med klima- og miljøspørsmål innenfor jernbanesektoren som tiltrakk meg. Jeg har alltid vært engasjert i bærekraft og miljøvern, og jeg så dette som en unik mulighet til å bidra til en grønnere fremtid.

– Jeg ble også tiltrukket av Jernbanedirektoratets sterke fokus på innovasjon og utvikling. Det er spennende å være en del av en organisasjon som hele tiden søker etter nye og bedre måter å forbedre jernbanesystemet på, både når det gjelder effektivitet og miljøpåvirkning. En annen viktig faktor var arbeidsmiljøet og kulturen i direktoratet. Jeg hadde hørt mye positivt om det gode samarbeidet og den inkluderende atmosfæren her.

Kristen Sandaas

Kristen Sandaas

Alder: 28 år
Utdanning: Sivilingeniør innen energi og prosessteknikk på NTNU
Startet i direktoratet: 2023
Avdeling: Innovasjonsseksjonen i avdeling for digitalisering, innovasjon og teknologi

Hvordan ser en arbeidsdag ut for deg?

– Det eneste konstante i arbeidsdagen min er nok kaffekoppen på morgenkvisten! Arbeidsdagene er svært varierte, men hovedansvaret mitt er den norske deltakelsen i EU-prosjektet med det velklingende navnet RAIL4EARTH, som blant annet utvikler nye nullutslipps-tog med lang rekkevidde. Her jobber vi tett sammen med forskningsmiljøet på Institutt for energiteknikk (IFE), samt mange andre norske og europeiske partnere. Teknologien som utvikles er svært relevant for de ikke-elektrifiserte banestrekningene i Norge, og mye av jobben blir derfor å sikre at utviklingen i RAIL4EARTH fører til konkrete gevinster her på berget også.  

Hva gjør at du trives i direktoratet?

– Det er mange grunner, men først og fremst er det kollegaene mine! Det er et åpent, mangfoldig og hyggelig arbeidsmiljø med stor faglig tyngde, og det er veldig fascinerende å jobbe på det jeg oppfatter som «krysningssporet» mellom teknikk og samfunn. Det går ikke en dag uten at jeg lærer noe nytt!

– Dessuten er jernbanen en interessant bransje å jobbe i. Det er et stort teknisk system hvor alt henger sammen med alt, og det har derfor vært veldig givende (og gøy!) å kunne dra ut i pukken av og til for å se hvordan ting fungerer, og møte noen av de dyktige folka som holder hjulene i gang.

Hva var det som fikk deg til å søke jobb hos oss?

– Først og fremst er jeg nok litt «tognørd», så det føltes derfor naturlig å søke jobb i jernbanesektoren etter studiet. Valget falt på direktoratet, da jeg syntes det virket interessant å jobbe i den delen av sektoren som gir et helhetlig blikk over jernbanen, samtidig som man har mulighet til å dykke dypt inn i det tekniske når det er nødvendig. Til slutt var det en stor fordel at jobben hadde lokasjon i selveste teknologibyen Trondheim! Det ga en veldig fin overgang fra studietiden, og kontakten med universitetsmiljøet er en unik fordel vi har her.