
På’n igjen for tredje gang!
28. april startet OnRail nok en gang opp med godstog mellom Oslo og Åndalsnes. Det er tredje gang selskapet starter opp med gods på Raumabanen. To ganger har infrastrukturen blitt stengt i flere måneder. Like fullt gir OnRail ikke opp.
– Hva er det med OnRail og Raumabanen?

– Godstog på Raumabanen er bra miljøet, bra for næringslivet i Møre og Romsdal, bra for trafikksikkerheten, godt for arbeidsmiljøet hos oss og viktig for å opprettholde Raumabanen, proklamerer, OnRail-gründer Henning Aandal.
– De første togavgangene nå i april er faktisk utsolgt, jubler han. Nå trenger vi trenger flere jernbanevogner for å selge mer!
Mange ga opp
Da OnRail startet opp virksomheten i 2021 var det Oslo–Åndalsnes som var selskapets første strekning. Tidligere hadde på CargoNet, Cargo Link og Green Cargo i tur og orden gitt opp å drive godstrafikk på Raumabanen. OnRail har heller ikke akkurat hatt det enkelt siden oppstarten. Etter flommen i august 2023 ble det langvarig stans da Randklev bru ble ødelagt. Først i mai 2024 kom togene i gang igjen.
OnRail klarte da å få tilbake kundene og fikk nok en gang godstogene til å gå på Raumabanen. Men i januar i år var det stopp på nytt. Denne gangen var det Otta bru som ble stengt. Et fundament var undergravd, og Dovrebanen ble stengt i to og en halv måned. – Når infrastrukturen svikter har vi fortsatt de samme faste kostnadene våre, men ingen inntekter, sier Henning Aandal. Gründeren er selv siviløkonom med lokførerbakgrunn.
– Hvordan er det mulig for dere å starte opp enda en gang?
– De fleste jeg har snakket med lurer på det samme, sier Aandal. Det har heller ikke manglet på råd om å gi opp hele greia. Godstrafikk på jernbane er som kjent ingen gullgruve, og slett ikke på strekningen Oslo–Møre der konkurransen fra vegtrafikken er knallhard. – Men det er noe med historikken vår her, sier Aandal. – Raumabanen var vår første strekning og det ligger mye følelser for oss i å få dette godstoget til. – Vi har vist for både oss selv og andre at vi kan få det til. Før brukollapsene hadde vi stabil drift og fikk regnestykket til å gå opp – så vidt!

Effektivt
– Den måten vi nå driver godstoget på er et svært effektivt opplegg, forteller Aandal. Vi kjører fra Oslo på tidlig kveld og ankommer Åndalsnes så tidlig på natten at varene fra toget kan leveres i god til før kundene trenger dem om morgenen.
Viktige kunder
En stor del av godset skal til Ålesund-distriktet, men en god del også til Molde, Kristiansund og andre deler av fylket. Motsatt veg går vi grytidlig fra Åndalsnes og ankommer Oslo midt på dagen. På denne måten treffer vi markedet bra i begge retninger, og heldigvis ser vi at kundene fortsatt ønsker å bruke oss. Blant de store kundene som trofast søker tilbake til jernbanen selv etter langvarige brudd er Asko, Posten/Bring og PostNord. Uten disse kundene som sender mye gods hver eneste dag så hadde det ikke nyttet. – Vi har også fått noen nye transporter, blant annet grønnsaker for Nor-log og Bama, som er med å styrke oss i troen på at vi denne gangen skal lykkes med dette, forteller Aandal. Asko sender nå frossen-pizza fra Stranda i de samme trallene som frakter dagligvarer nordover. Slik blir det en bedre retningsbalanse for kundene våre. Vi har også faste transporter av gass til sykehusene og av tilsettingsstoffet AdBlue til dieselbiler.
– Nå kjører vi samme moderne hybridlokomotiv på hele strekningen og erstatter nesten 10 000 vogntog på vegene årlig på strekningen.

Åndalsnes
Samtidig med at trafikken med godstog på Ramuabanen ble gjenopptatt, våknet også godsterminalen i Åndalsnes til liv igjen. Det er terminalarbeider Lars Kristian Fjerstad glad for. – Det var veldig godt å komme i gang igjen, sier han. – Selv om jeg ikke har jobbet her så lenge, så trives jeg veldig godt med dette, sier Fjerstad. Lokfører Arne Aaeng er enig. – Jeg er veldig fornøyd med at godstoget nå er i gang igjen på Raumabanen. Det er veldig bra for Møre-distriktet. – Det er positivt med et grønt transportalternativ også her, sier Aaeng. – Og så er dette en fin strekning for oss. Raumabanen går jo gjennom en veldig fin natur, legger han til.
Grønn frakt
De nye lokomotivene til OnRail kjører 75 prosent av strekningen på strøm fra kontaktledningen. – Mellom Åndalsnes og Dombås kjører vi på diesel fordi Raumabanen ikke er elektrifisert, men disse lokene har moderne dieselmotorer med langt lavere utslipp enn hva de eldre diesellokene har, sier Aandal. Han merker at næringslivet etterspør miljøvennlig transport. – Bedriftene er pålagt å rapportere på utslipp fra transport, og dermed er dette med å gi oss trafikk på jernbane som har lavere utslipp. – Men det er nå likevel fortsatt sånn at det er prisene våre det spørres mest etter, legger han til.

Vanskelig regnestykke
– Det å få godstrafikk på bane til lønne seg er et vanskelig regnestykke. Grovt sett så kan jeg si at dersom vi kjører med halvfulle tog, så er det rett og slett rene tap for oss, forteller Henning Aandal. –Men dersom vi kan kjøre med tog som er i hvert fall nesten fullsatt, så smiler økonomisjefen! Derfor er vi avhengige av at vi får på plass flere kunder. – Jeg håper derfor at næringslivet i Møre og Romsdal nå kjenner sin besøkelsestid og bruker toget så mye som mulig, sier han. Om ikke vi får det til nå, så tror jeg det blir siste gang noen forsøker seg på godstrafikk på bane mellom Oslo og Åndalsnes.
Faste kostnader uansett
– De faste utgiftene våre til leie av lok, vogner, trucker og ansatte er der uansett. Når vi ikke kan kjøre togene som følge av feil på infrastrukturen, blir tallene våre fort røde, sier Aandal. Inntektene for godstogselskapene stopper umiddelbart når Bane NOR skrur på det røde lyset, -og godset flyttes fra bane til vei. – Og ikke nok med det, vi må betale leie på terminalen selv om vi altså ikke kan kjøre tog og heller ikke bruke terminalen fordi banestrekninger er stengte.
– Vi vet det jobbes i Jernbanedirektoratet og departementet med å se på muligheten for en kompensasjonsordning – og det er vi selvsagt veldig glad for, legger han til.
Gods på dagsorden i ny jernbaneforskrift
– Vi som driver med gods på bane føler at det er persontrafikk, pendlere og faste timesfrekvenser som gjelder og som får all oppmerksomheten, mens godstrafikken må ta til takke med som måtte bli igjen av ledig kapasitet, sier OnRail-gründeren. – Vi synes ikke dette er riktig.
– Et fullsatt godstog representerer store samfunnsverdier. Det er et viktig bidrag i landets vareforsyning og det bidrar ofte vel så mye til miljøet som et persontog. – Særlig synes vi det er feil at vi med et fullt godstog alltid må stå og vente på et temmelig glissent belagt persontog for eksempel langs Mjøsa utpå kvelden, sier Aandal.
– Derfor er vi glade for at den nye jernbaneforskriften nå pålegger Bane NOR å se på samfunnsnytten for hvert tog når de tildeler togruter fra rute-endringen i desember (R26). – Et fullastet godstog vil ofte komme godt ut her, i hvert fall i deler av døgnet når det er færre passasjerer i togene. – Her vil vi gjerne gi ros til Samferdselsdepartementet for godt arbeid. Når godstogene får raskere framføringstider så bedrer det både konkurranseevnen til næringslivet, og det reduserer kostnadene for oss som kjører gods på bane.

OnRail
Det er i dag tre selskaper som driver med innenlands kombitrafikk på bane i Norge. Det er CargoNet, OnRail og BLS Rail. OnRail kjører nå daglige godstog mellom Oslo og Bergen, Oslo og Stavanger og Oslo og Narvik, i tillegg til Oslo–Åndalsnes. – Trafikken til Narvik, kjent som NRE-toget, er noe vi overtok fra desember 2024 og den har så langt gått bra både operativt og økonomisk, forteller Henning Aandal. Det er en stor operasjon der hele seks lokførere må til underveis for å få toget fra Oslo til Narvik gjennom Sverige.
Denne vinteren har det vært ganske stabile forhold og vi har hatt brukbar punktlighet i trafikken, noe som er avgjørende for tilliten i markedet. Godstogene til Nord-Norge har høy fyllingsgrad, sier Henning Aandal.
