
Go-Ahead med gode grep
Jærbanen kan vise en betydelig bedre punktlighet i første del av året. Samtidig fortsetter også trafikkveksten til tross for en anstrengt materiellsituasjon. Nå tar selskapet selv over togvedlikeholdet. – Vi legger vekt på å ta kontroll over alt vi selv kan påvirke og gjøre noe med, forteller driftsdirektør Erlend Nyheim i Go-Ahead.
– Jærbanen er egentlig en utrolig suksesshistorie, sier Erlend Nyheim. Det har vært en helt eventyrlig trafikkvekst. Bare i fjor hadde vi 15 prosent flere passasjerer enn året før. Hele 5,8 millioner passasjerer reiste med lokaltogene på Jærbanen i 2024. – Men nå begynner vi å stange i taket med det antallet tog og den infrastrukturen vi har til rådighet, sier Nyheim. – I hvert fall i rushtidene, legger han til.

Tok grep
Go-Ahead har jevnlige møter med både kunder og med Bane NOR. –Der setter vi sammen innspill fra kundene, legger til våre egne erfaringer og drøfter mulighetene for forbedringer med Bane NOR. Så finner vi fram til de beste løsningene, sier driftsdirektør Nyheim. Selv har han mange års erfaring fra driften av Flytoget, og har tatt med seg måter å jobbe på også derfra.
– Vi så i fjor at vi måtte gjøre noe med ruteplanen. Kundene og pendlerforeningen ga innspill på at det var svært viktig å ankomme Stavanger før klokken 8. I drøftinger med Bane NOR kom det så fram at ved å justere avgangene uten stive ruter så ville vi få både bedre kapasitet og fleksibilitet.
Fra våre egne ansatte fikk vi innspill til andre mindre justeringer, som for eksempel repeter-baliser på utvalgte stasjoner og andre små tiltak som kunne gi stor effekt for flyten i trafikken. I sum har disse tiltakene gitt oss et tydelig løft i punktligheten og at vi nå føler å ha et mye bedre grep om trafikken, sier Nyheim. For årets tre første måneder var punktligheten på Jærbanen 89,6 prosent, svært nær målet om 90 prosent.

Ønsker flere tog mer dobbeltspor
– På dobbeltsporet er driften veldig stabil, sier lokfører Vegard Wang, som straks er klar for ny tur til Skeiane i Sandnes. Dit er det dobbeltspor hele veien. – Men når vi skal til Nærbø og Egersund, så blir det straks mer krevende siden det der enkeltspor. Da blir vi avhengig av kryssinger med både regiontogene og godstogene for å kunne holde rutetidene, sier Wang.
– Selv om ikke vi som kjører togene føler det mest på kroppen, så ser vi jo at det begynner å bli veldig fullt på en del avganger i rushtidene, så både flere tog og mer dobbeltspor står på ønskelista vår, smiler han.

Mangler ett togsett
Trafikken på Jærbanen kjøres med type 72. Dette er lokaltog som er ca. 25 år gamle. Togene trenger derfor oppgradering både av interiør og tekniske komponenter. Det første togsettet fra Jærbanen ble sendt til oppgradering for snart to år siden, men har ennå ikke kommet tilbake i drift. Dermed er det ikke mulig å kjøre dobbeltsett på de mest etterspurte avgangene.
– Vi har nå bare ett dobbeltsett i drift, og skulle gjerne hatt det andre også for å håndtere veksten bedre, sier Nyheim. – Vi har søkt om få et annet togsett til erstatning for det vi har sendt til oppgradering, men dette er avslått av Jernbanedirektoratet. – Det er mangel på togsett over hele landet, men vi skulle gjerne hatt et togsett til her for å møte den store etterspørselen.
– Ellers så synes vi type 72 nå går ganske stabilt i driften, og det er ikke ofte vi får feil som stopper oss ute i trafikk, sier lokfører Vegard Wang. – Vi som kjører togene er også fornøyde med justeringene i ruteplanen. Det har gitt oss bedre muligheter for å holde togene rute, sier han.

Fulle tog
– Ja, det kan bli veldig fullt i rushtidene, istemmer konduktørene Magnus Johan Cornette og Henriette Øglend som vi treffer i en pause. Vi stiller oss noen ganger spørsmålet om de som bestemmer har glemt Jærbanen, sier Øglend. Mer dobbeltspor er nok det viktigste som skal til for at toget skal kunne frakte enda flere pendlere på Jærbanen, mener de to.

100 prosent punktlighet
– I går var punktligheten på lokaltogene våre 100 prosent – det er vi jo fornøyde med, smiler Erlend Nyheim. Også i dag går det fint, og det er rolig stemning på OPS-rommet der Tone Augestad og André Skeie Ellingsen overvåker trafikken. På veggen har de en stor tavle som viser status for alle GoAhead sine tog og også hvor de befinner seg.
– Det er når det oppstår avvik at det blir mye å gjøre på oss, forklarer de. Da er det viktigste å finne de best mulige løsningene for kundene. Ved større feil må vi bestille busser og prøve å få til en så smidig løsning som mulig, samtidig som vi oppdaterer togpersonalet på hva vi gjør slik at kundene kan holdes orientert, sier Ellingsen.

Fjerntrafikken
– Når vi kommer til fjerntrafikken så er vi ikke like fornøyde dessverre, sier Erlend Nyheim. Selv om vi nå har begynt å få til en mer stabil drift av type 73-togene våre, så har vi ikke noen vekst i trafikken. Vi har over lengre tid vært rammet av dårlig stabilitet i fjerntrafikken. Det har vært veldig mye feil på både infrastruktur og togsett. Da velger kundene andre transportmidler.
– På Sørlandsbanen konkurrerer vi med en veg som stadig blir bedre, og vi klarer ikke konkurrere på tid mellom Oslo og Kristiansand. Nå er det bare de mest lojale kundene vi har igjen, og vi ser at kundene er veldig påvirket av alle feilene. – Men ved å levere stabilt over tid, håper vi at togets fortrinn i form av komfort og reiseopplevelse kan bidra til en bedring. Vårt ombordpersonale scorer høyest i landet på kundetilfredshet, og det er vi veldig stolte over, sier Nyheim.

Tar over vedlikeholdet
Fra 1. juni tar Go-Ahead over vedlikeholdet av togene på Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen. Go-Ahead Norge kjøper selskapet Trainpoint Norway Maintenance, og får dermed full kontroll på togvedlikeholdet fra Mantena. Fagarbeiderne på verkstedet i Stavanger blir med over i det nye selskapet.
– Som i andre land vil Norge alltid ha en del tilårskomne tog. Det betyr at vi som bransje må være gode til å ta vare på de togene staten har investert i. Det er et forbedringspotensial på dette området i det norske markedet i dag. Med dette oppkjøpet posisjonerer Go-Ahead seg godt i et marked i utvikling, sier Emil Eike, administrerende direktør i Go-Ahead Norge AS.
– Jernbanedirektoratet jobber systematisk med utviklingen av driftsstabiliteten i jernbanesektoren, sammen med alle aktørene. Tog som fungerer som de skal er en helt sentral del av en stabil drift. Direktoratet håper Go-Ahead sitt tiltak vil kunne bidra til en positiv utvikling, sier, Erik Lund, avdelingsdirektør i avdelingen for kjøp og avtalestyring i Jernbanedirektoratet.

Seks tog i timen?
På Jærbanen går det i dag fire tog i timen i hver retning mellom Sandnes og Stavanger, mens det er to tog i timen til Nærbø og timesavganger til Egersund. I tillegg kommer det noen innsatstog i rushtidene morgen og ettermiddag.
– Det store tiltaket for å få til en ytterligere trafikkvekst er gjennomføringen av «Effektpakke 17, flere tog på Jærbanen», forteller seniorrådgiver Morten Sageidet i Jernbanedirektoratet. Det betyr at Stavanger stasjon skal utvides med lengre plattformer og en ny plattform 5.
På Skeiane skal det bygges en ny vende-løsning for togene og flere av plattformene skal forlenges for å kunne kjøre doble togsett. Bane NOR starter nå opp arbeidet med å lage reguleringsplan for Stavanger stasjon, forteller Sageidet.
