Jernbanedirektoratet Jernbanemagasinet Arkiv Persontrafikk Europas vakreste togreise er i Norge

Europas vakreste togreise er i Norge

Raumabanen: Da de reisendes bibel Lonely Planet for noen år siden kåret Europas vakreste togreise, gikk Raumabanen helt til topps foran den langt mer trafikkerte turistmagneten Flåmsbana.

Paal Audestad

«Nyt den sensasjonelle utsikten over høye tinder, taggete fjellvegger og forblåste fjellvidder, mens toget følger elva Rauma. Du passerer både Europas høyeste loddrette fjellvegg, Trollveggen, og den vakre Kylling bru», het det i den begeistrete begrunnelsen. Men den rangeringen fester turisten Stina Wendt fra Skåne minimal lit til. 

– Sikkert fint, men det er garantert ikke vakrere enn Sverige, sier pensjonisten da hun sammen med sønnen Bo Anders Wendt setter seg på toget på Dombås for å fraktes de 114 kilometerne til Åndalsnes. Han er språkviter ved Universitetet i Lund, og gleder seg langt mer enn moren til turen. 

Sikkert fint, men det er garantert ikke vakrere enn Sverige.

Stina Wendt, turist fra Skåne

– Det skal visst være spektakulært, og Norge er det vakreste landet i Norden, sier han, og bretter en velbrukt utgave av Norges Veiatlas ut på fanget. Men han blir kjapt så oppslukt av postkortutsikten gjennom panoramavinduet at han helt glemmer å konsultere kartet. – Sverige er nå uansett best, sier moren tilsynelatende uberørt, før konduktør Liv Storli kommer forbi og spør om de har lyst til at hun skal sette på autoguidingen som brukes i de langt travlere sommermånedene.

Raumabanen

Raumabanen er blant Norges villeste og vakreste jernbanestrekninger, der den snor seg fra fjellbygdene lengst nord i Oppland til Åndalsnes, via attraksjoner som Kylling bru, Vermafossen og Trollveggen Potensialet for økt turisttrafikk er enormt.    Rutelengde: 114 km.  Ukentlige avganger: 25.  Punktlighet: 94 prosent

Skog. Det har de, og den skal vise seg å være nyttig. For til tross for at Bane NOR etter beste evne rydder unna viltvoksende skog, sperres innimellom utsikten mot den smaragdgrønne Raumaelven og de omkringliggende fjellene av trærne som står tett langs linja. Raumabanen har Norges mest fornøyde reisende. Men alle trærne er det flere som akker seg over. «Fantastisk togtur. Men kunne vært aldeles perfekt med færre trær langs banen. Ufattelig at en så flott trasé ødelegges av gjengroing», klager en representativ innsender på nettstedet TripAdvisor.

Men vi ser mer enn nok til at selv mor Stina langsomt kommer på gli. Når det bærer skarpt nedover i Romsdalen etter Bjorli, og vi passerer Stavem vendetunnel, Kylling bru og flotte fossefall, mens hun skuer mot Trollveggen og andre stupbratte fjell (hvorav Mannen, som heldigvis fortsatt holder seg i ro), og sønnen utbryter gjentatte «makeløst!», er hun ikke lenger like fast bestemt på at Sveriges natur trumfer den norske.

GLEDE: – Jeg blir glad hver eneste gang jeg får en tur med Raumabanen, sier konduktør Liv Storli, her på Bjorli stasjon.

– Dette var virkelig helt fantastisk. En sann lise for sjelen, sier hun idet vi ankommer Åndalsnes drøyt halvannen time etter avgang fra Dombås. – Bedre enn Sverige? – Hm, svarer hun og tar en tenkepause, før hun halvveis kapitulerer: – Uavgjort.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.