Jernbanedirektoratet Jernbanemagasinet Arkiv Folk Folkefest for Litteraturtoget
Mye folk og stor stas på stasjonene da HKH Kronprinsessens Litteraturtog ankom, som her på Elverum.
,

Folkefest for Litteraturtoget

Det var folkefest på stasjonene da Kronprinsesse Mette-Marit reiste med Litteraturtoget på Rørosbanen. Kronprinsessen gjenopptok i år en flerårig tradisjon fra før pandemien der hun med eget tog og bibliotekvogn ønsker å fremme god litteratur. Med på årets Litteraturtog var både unge debutanter og kjente utenlandske forfattere.

Njål Svingheim

Jernbanedirektør Knut Sletta kunne sammen med direktør i SJ Norge ønske Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit velkommen om bord på Litteraturtoget på Hamar stasjon. Den offisielle delen av reisen startet på Hamar og gjorde opphold underveis i Elverum, på Alvdal og ble avsluttet på Røros.   

Jernbanedirektør Knutt Sletta ønsker sammen med SJNorge - direktør Rikke Lind og konduktør Frode Barmoen HKH Kronprinsesse Mette Marit velkommen ombord på Litteraturtoget.Njål Svingheim
Jernbanedirektør Knutt Sletta ønsker sammen med SJNorge – direktør Rikke Lind og konduktør Frode Barmoen HKH Kronprinsesse Mette-Marit velkommen ombord på Litteraturtoget.

Årets litteraturtog ble kjørt av SJ Norge på oppdrag for Jernbanedirektoratet. Dette var første tur med litteraturtoget etter pandemien. Boktoget ble første gang kjørt i 2014, og turen på Rørosbanen var opprinnelig planlagt til 2020, men måtte avlyses på grunn av pandemien. Vanligvis benyttes kongevogna og en egen sittevogn som bibliotek, men siden det er knapphet på diesellokomotiv som kan trekke persontog, blir årets tur kjørt med et togsett av type 76 som kan kjøre på både strøm og diesel.

Fra Elverum stasjon før avreise nordover Østerdalen.Njål Svingheim
Fra Elverum stasjon før avreise nordover Østerdalen.

Mye folk

Både Kronprinsessen selv og kongehuset uttrykte at de var godt fornøyde med både togsett og opplegget ellers. Det samme gjorde Slottets bibliotekar, Elin Rognan. – Vi var litt ekstra spent foran denne turen, men vi har fått til et helt greit lite bibliotek i denne vogna også, smilte Rognan. Vi er kjempeglade for det store oppmøtet på stasjonene. Det ble jo tidvis ganske trangt her i bibliotekvogna, men det var jo veldig moro at så mange kom og ville kikke innom oss, sa hun.

Slottets bibliotekar Elin Rognan trivdes ombord i årets Litteraturtog selv om det tidvis ble litt trangt  da så mange ville innom vogna på stasjonene.Njål Svingheim
Slottets bibliotekar Elin Rognan trivdes ombord i årets Litteraturtog selv om det tidvis ble litt trangt da så mange ville innom vogna på stasjonene.
Jernbanedirektør Knut Sletta og direktør i SJ Norge, Rikke Lind.Njål Svingheim
Jernbanedirektør Knut Sletta og direktør i SJ Norge, Rikke Lind.

Viderefører tradisjon

– Vi i Jernbanedirektoratet er glade for at både Kronprinsessen og andre medlemmer av kongefamilien velger toget når det er passer inn i deres reiser, sier Knut. – Det er lang tradisjon for dette i Norge, og vi er også glade for at denne tradisjonen kan videreføres for Litteraturtoget som allerede har gått på mange strekninger i årene før pandemien.

Årets forfattere på Litteraturtoget

Det var også arrangementer på Elverum, Alvdal og Røros mens toget gjorde opphold der. Dette var årets forfattere:

Elverum kulturhus deltar de etablerte norske forfatterne Linn Ullmann og Niels Fredrik Dahl i en samtale med biografen Alf van der Hagen.

Alvdal kommer fjorårets debutanter Oliver Lovrenski, Monica Goksøyr og Signe Holm Pedersen, samt Alexander Kielland Krag, som ikke er debutant, men som har et stort publikum blant yngre lesere. Programleder i Alvdal er Ragnfrid Trohaug, sjef barn og ungdom i Cappelen Damm.

Litteraturtoget 2024 ble avsluttet på Røros med en av Frankrikes mest omtalte forfattere, Virginie Despentes. Med i samtalen der var også norske Wencke Mühleisen.