Jernbanedirektoratet Jernbanemagasinet Arkiv Teknologi SJ kjøper tog for 9 milliarder

SJ kjøper tog for 9 milliarder

SJ planlegger å kjøpe nye tog og en omfattende modernisering av sine eldre tog for til sammen ni milliarder kroner. 30 nye tog for fjerntrafikk i hele Skandinavia skal anskaffes.

Njål Svingheim

Det er storstilte materiellanskaffelser og moderniseringsplaner som nå er presentert av SJ. 2016 ble et godt år for selskapet som endte opp med et overskudd på godt over 800 millioner kroner. Dette gjør at SJ nå satser friskt på modernisering av materiellet sitt. I tillegg til å planlegge innkjøp av 30 nye fjerntog skal alle X 2000-togene og nattogene moderniseres.

Nattogene som kjøres på linjene Gøteborg – Stockholm – Østersund – Åre og Stockholm – Malmø skal få moderniserte vogner for bedre komfort og opplevelse.

Nattogene som kjøres på linjene Gøteborg – Stockholm – Østersund – Åre og Stockholm – Malmø skal få moderniserte vogner for bedre komfort og opplevelse, opplyser SJ. Det er ikke mer enn et par siden at nattogene Stockholm – Malmø ble vurdert lagt ned. Siden da har trafikken økt kraftig, noe som nå altså gir seg utslag mer moderne materiell og ny satsing på nattogstrafikken. De første moderniserte sovevognene skal i trafikk i 2018. Til fjerntogtrafikk i hele Skandinavia legger selskapet opp til å kjøpe 30 nye tog til en pris på 5-6 milliarder kroner. X 2000, som blant brukes mellom Stockholm og Oslo, skal få nye stoler og ny teknisk utrustning, samt ny bistro. De eldre loktrukne togene vil etter hvert forsvinne fra SJ.