Viser vei for flere jenter

– Du trenger ikke å være kroppsbygger for å være banemontør. Med riktig verktøy, rett teknikk og laginnsats kommer du langt, smiler Jeanette Wingeng – med Thiril på fanget.

Av nær 600 som tok fagbrev i jernbanefag de siste ti årene, ble kun 12 jenter banemontør. Hvorfor så få jenter? – Banemontørfaget er lite kjent utenfor jernbanemiljøet. Vi må få ungdomsskoleelever til å forstå at det trengs mange praktikere til de syv ulike jernbanefagene. Jeg hadde fagbrev som maskinarbeider før jeg begynte på Norsk Jernbaneskole i 2011.

Jeanette Wingeng (31)

Utdanning: Fagbrev maskinarbeider, maskinførerbevis, Norsk Jernbaneskole.

Stilling: Banemontør Bane NOR, Drift Øst (Gardermobanen og Hovedbanen)

Ansatt: 2013

Banemontør: Banemontøren kan bygge jernbanespor, utføre vedlikehold og reparasjon av skinner, sviller, ballast og må kunne vurdere sporets tilstand med hensyn til sikker togframføring.

Hva må til for å få flere jenter til å søke fagopplæring  på jernbanen? – Fast stasjoneringssted slik at en kan være mamma. At banemontør er for fysisk krevende for jenter, er jeg ikke enig i! På jernbanen løser vi oppgavene som team. På toppleder- og mellomledernivå er det likestilling, men ikke blant fagutdannede i jernbanefagene. Hva må til for å endre dette? – Bane NOR må aktivt oppmuntre og søke etter jenter. Jenter er gjerne veldig ambisiøse, og det er ikke alltid så greit i et mannsdominert miljø. I starten var det om å gjøre å bevise at jeg klarte å løse både fysisk krevende oppdrag og faglige utfordringer. Men jeg forstår ikke hvorfor en banemontør ikke har samme startlønn som andre med tilsvarende fagutdanning.

Du er nylig blitt mamma. Hvordan er det å jobbe turnus og beredskap? – Å være alenemamma for ei jente på 16 måneder er til tider tøft. Men Thiril er det beste som har hendt meg! Jeg er avhengig av barnepass når jeg jobber nattevakt. Med venninner og en storfamilie som trår til, går det bra.

Hva tenker du om jobb og karriere fremover? – Alt for mange kvinner ender opp med kontorarbeid. Jeg liker jobben min fordi jeg kommer ut der de faglige utfordringene er. Jeg har ikke noe ønske om å jobbe inne, og stortrives slik jeg har det.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.