
Oppstart for etterlengtet utbygging i Trøndelag
Nylig ble anleggsstarten for en omfattende utbygging av kapasiteten på jernbanen i Trøndelag markert. Til sammen 20 tiltak til en samlet pris av 4,2 milliarder kroner skal gjennomføres fra Støren i sør til Steinkjer i nord. Det gir en kraftig økning i togtilbudet. Anleggsstarten skjedde på Verdal stasjon.
– Nå skal vi gjøre jernbanen enda mer attraktiv, slo statssekretær Cecilie Knibe Kroglund fast da hun foretok det første symbolske spadestikket for å øke kapasiteten på Trønderbanen. Målet er at det om fem år skal innføres en togtabell med langt flere avganger.

Effektpakken for flere tog på Trønderbanen inneholder 20 tiltak som i sum gir plass til flere avganger for persontog og flere ruter for godstrafikken. I tillegg blir tilgjengelighet og standard på stasjonene kraftig forbedret. – Det har vært en forståelig utålmodighet i regionen for at vi skal komme i gang med denne utbyggingen, sier Kroglund. Toget bruker lite energi og vi vil at flere skal velge tog, derfor er det viktig at vi nå setter i gang, sier hun. Tallet på togreiser i Trøndelag øker kraftig.

Verdal først ut
Markeringen av anleggsstarten skjedde på Verdal stasjon. Verdal er et godt eksempel på en utbygging som nå skal gjøres på mange av stasjonene på Trønderbanen. – Her skal vi bygge om hele stasjonen slik at vi får sideplattform også til det som blir det spor 2. Vi skal oppgradere stasjonsområdet, bygge parkering også på vestsiden av sporene og anlegge et nytt spor for hensetting til erstatning for det nåværende spor 3, forklarer prosjektleder Ola Grendal. – Vi er veldig glade for oppdraget og er allerede i full gang, istemmer Thomas Petter Mjøsund, som er entreprenørens prosjektleder på Verdal stasjon.

Tiltak på tiltak
Kapasiteten på Trønderbanen skal økes slik at blir to tog i timen fra Melhus i sør til Stjørdal i nord. I tillegg skal det bli mulig med to tog i timen i begge retninger til og fra Steinkjer i en utvidet rushtidsperiode på morgenen og ettermiddagen. Også helt i sør skal togtilbudet styrkes til Støren med faste timesavganger. Utenpå alle disse avgangene på Trønderbanen skal det også være plass til både fjerntog og godstog og derfor må alt gjennomføres før effekten kan tas ut. Ambisjonen er en ny ruteplan fra desember 2029. Hele 20 større tiltak må altså på plass. Det handler i stor grad om nye kryssingsspor, om lengre kryssingsspor, omfattende modernisering av stasjonene og bygging av såkalte blokkposter som gjør det mulig med flere tog på strekningen. «Trønderbanen» regnes som strekningen Støren–Trondheim–Steinkjer og utgjøres av deler av både Dovrebanen og Nordlandsbanen.

Også elektrifisering og bypakke
Som kjent nærmer arbeidene med å elektrifisere den første delen av Trønderbanen seg slutten. Fra Trondheim til Stjørdal skal det bli elektrisk drift neste år, samtidig med at både Meråkerbanen og Stavne–Leangenbanen åpnes for elektrisk drift. Elektrifisering av banen videre nordover fra Stjørdal til Steinkjer er prioritert for oppstart i første del inneværende Nasjonal transportplan og dermed fortsetter elektrifiseringsarbeidene i Trøndelag. Innføringen av elektrisk drift helt til Steinkjer vil bidra vesentlig til reduksjon av jernbanens utslipp av klimagasser og gjøre den enda mer miljøvennlig. Gjennom miljøpakken i Trondheimsregionen er det innført ny takst på tog helt fra Trondheim til Stjørdal, noe som har ført til kraftig reduserte billettpriser og langt over en dobling av tallet på passasjerer på strekningen. Staten bidrar gjennom denne avtalen med midler til å utvikle knutepunktene for kollektivtrafikk på Trondheim S, Hommelvik og Stjørdal stasjoner.
I sum betyr dette en kraftig forbedring av jernbanen og togtilbudet gjennom Trøndelag i løpet av få år. – Det er både etterlengtet og på tide, sa både fylkesordfører Thomas Iver Hallem (Sp) og ordfører i Verdal Knut Snorre Sandnes (H), da anlegget ble satt i gang.

Alle tiltakene fra sør til nord:
- Støren stasjon: nye plattformer, planskilt kryssing og oppgradering av stasjonsområdet.
- Ler stasjon: ny sideplattform og planskilt kryssing av sporene.
- Melhus stasjon: nytt kryssingsspor på 650 meter til erstatning for eldre og kortere spor litt lenger nord, vendespor for tog nordfra, ny bru over fylkesveg og bekkefar, økning av toghastigheten, samt fjerning av eldre kryssingsspor.
- Heimdal stasjon: eksisterende signalanlegg bygges om for mer effektiv togtrafikk.
- Skansen stasjon: ny sideplattform og ny adkomst.
- Dobbeltspor Marienborg–Trondheim S–Lademoen: etablering av funksjonelt dobbeltspor, sammenkobling av Stavne–Leangenbanen med Dovrebanen sørfra, nytt signalanlegg, lengre plattform på Marienborg, og omlegging av spor på Marienborg og Trondheim S.
- Selsbakk stasjon: ombygging av signalanlegg for mer effektiv togtrafikk.
- Lademoen stasjon: sporet til Nyhavna kobles på Nordlandsbanen, ny sideplattform, kulvert og en oppgradering av stasjonsområdet
- Leangen stasjon: signalanlegg bygges om for mer effektiv togtrafikk.
- Hell–Værnes: fullføring av dobbeltsporet på strekningen.
- Stjørdal stasjon: ny mellomplattform og oppgradert sideplattform, nytt spor 3 og ny undergang under sporene. I tillegg kommer knutepunktsutviklingen som er avtalt gjennom Miljøpakken for Trondheimsregionen.
- Alstad: nytt 788 meter langt kryssingsspor.
- Åsen stasjon: ny sideplattform og bygging av ramper til eksisterende vegbru.
- Nesvatnet: nytt 786 meter langt kryssingsspor, samt sikring av planoverganger.
- Østborg: nytt 771 meter langt kryssingsspor og erstatning av eldre vegbru.
- Bergsgrav stasjon: ny sideplattform og bygging av ramper til eksisterende overgangsbru.
- Verdal stasjon: ny sideplattform, omlegging av spor og bygging av nytt spor 3 for hensetting.
- Røra stasjon: ny sideplattform og bygging av ramper til eksisterende undergang under sporene.
- Sparbu stasjon: nytt 450 meter langt kryssingsspor, ny sideplattform og planskilt kryssing av sporene.
- Steinkjer stasjon: Ny mellomplattform mellom spor 2 og 4, spor 3 rives. Planskilt kryssing av sporene.
- Fem nye blokkposter for tettere togtrafikk: Melhus–Nypan, Nypan–Heimdal, Midtsandan–Hommelvik, Hommelvik–Hell og Mære–Steinkjer
Jernbanedirektoratet og Bane NOR har avtalt fastpris for 12 av tiltakene – og disse er nå klare for bygging.
Det er ikke avtalt fastpris for Heimdal, Selsbakk, Leangen, Hell–Værnes, Åsen og Bergsgrav som fortsatt er i planleggingsfasen.
